La Rural Fest copiii au prins drag de ţesutul la război

Şoseaua Kiseleff a găzduit o microfermă de animale, expoziţii cu vânzare de preparate culinare şi obiecte tradiţionale, demonstraţii mesteşugăreşti, jocuri, concursuri, ateliere pentru copii şi ateliere de bucătărie traditională.

Fundaţia World Vision România a fost reprezentată la eveniment prin proiectul MADE IN RURAL care urmăreşte dezvoltarea comunităţilor din satele României prin revenirea la practica meşteşugurilor populare şi agroturism.

Standul MADE IN RURAL a fost decorat cu ţesături din lână realizate de participantele la proiect din comuna Copăceni, judeţul Vâlcea. Bucureştenii au admirat modelele tradiţionale olteneşti, îndeosebi gentuţele, suporturile pentru pahare şi carpetele decorative.

Cei mai fideli oaspeţi au fost copiii care şi-au aşteptat cu multă răbdare rândul pentru a învăţa să ţeasă la război. I-a îndrumat printre iţele gherghefului doamna Mihaela Răducan, preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari Copăceni, înfiinţată anul trecut cu sprijinul Fundatiei World Vision România.

Doamna Răducan lucrează în cadrul proiectului ca lector, fiind mentorul consătencelor sale la cursurile de ţesut la război organizate în comuna Copăceni. Astfel de cursuri se desfăşoară concomitent în alte şase judeţe ale ţării şi, în curând, vor fi iniţiate şi sesiuni de formare pentru cei care doresc să îşi deschidă sau să lucreze pentru o pensiune turistică.

Proiectul MADE IN RURAL, derulat până la finalul lunii septembrie 2015, este cofinanţat din fonduri structurale europene. Participarea la toate activităţile organizate este gratuită.  Înscrierea este posibilă pentru persoane care se ocupă cu agricultura în propria gospodărie, şomeri şi persoane casnice care locuiesc în mediul rural, judeţele Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Cluj, Dolj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Sibiu, Vaslui si Valcea.

Fundaţia World Vision România desfăşoară iniţiativa „MADE IN RURAL” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale. Prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă acestora şanse egale la educaţie şi dezvoltare, iar copiii se află în centrul tuturor programelor noastre.