Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali face turul Romaniei

DSC_0313

15.10.2015 | Aproape 30 de reprezentanți ai organizațiilor locale de promovare a meșteșugurilor populare, asociațiilor de artizani înființate în cadrul proiectului MADE IN RURAL și ai mass-media regionale au participat ieri, 14 octombrie, la  prezentarea primei rețele naționale a meșteșugarilor rurali. Acesta este primul eveniment dintr-o serie de cinci evenimente care vor avea loc în următoarele două săptămâni în regiunile […]

Aproape 30 de reprezentanți ai organizațiilor locale de promovare a meșteșugurilor populare, asociațiilor de artizani înființate în cadrul proiectului MADE IN RURAL și ai mass-media regionale au participat ieri, 14 octombrie, la  prezentarea primei rețele naționale a meșteșugarilor rurali.

Acesta este primul eveniment dintr-o serie de cinci evenimente care vor avea loc în următoarele două săptămâni în regiunile vizate de proiect: Sibiu – 16 octombrie, Iaşi – 19 octombrie, Cluj – 21 octombrie şi la Bucureşti in 23 octombrie. Scopul evenimentelor este să promoveze rețeaua si oportunitățile pe care aceasta le creează și să coopteze noi membri, îndeosebi organizaţii care desfăşoară activităţi şi proiecte pentru dezvoltarea şi promovarea meşteşugurilor populare în mediul rural.

Este îmbucurător faptul că primul eveniment regional de lansare a rețelei a atras atenția organizațiilor locale preocupate de meștesugurile populare, cât și prezența numeroasă a presei locale. Sperăm că și în celelalte regiuni ale țării ni se vor alătura cât mai multe astfel de organizații, pentru ca Rețeaua Naționala a Meșteșugarilor Rurali să primească girul a cât mai multor comunități de meșteri populari din România. Reiterăm, cu acest prilej, invitația către asociațile locale de meșteșugari și către organizațiile care desfașoară activități legate de meștesugurile populare să ne contacteze pentru a lua parte la procesul de constituire a singurei federații care apără interesele meșterilor din spațiul rural.”, a declarat Adrian Secal, managerul proiectului MADE IN RURAL.

Organizatiile de meșteșugari din zona Olteniei au salutat inițiativa de formare a rețelei și și-au exprimat intentia de a se afilia acesteia. Interesul meșterilor populari din Dolj și din împrejurimile județului față de meşteşuguri nu este recent, această zonă fiind una dintre cele mai active in cadrul proiectului.

Prin MADE IN RURAL, peste 300 persoane vulnerabile din Oltenia rurală au finalizat cursuri de ţesătorie sau antreprenoriat, 42 dintre ele fiind premiate cu câte 10.000 de lei pentru a-și transforma pasiunea pentru meşteşuguri într-o mică afacere.

Fundaţia World Vision România dezvoltă de peste patru ani proiecte care urmăresc revitalizarea artei populare meşteşugăreşti şi promovarea acesteia ca oportunitate accesibilă oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economică a comunităţilor.

Reţeaua naţională pentru susţinerea meşteşugarilor reprezintă pasul următor în structurarea iniţiativelor precedente şi urmăreşte să împuternicească asociaţiile de meşteşugari din spaţiul rural să găsească resurse şi resorturi pentru a se autosusţine şi a se dezvolta.

Reţeaua Naţională a Meşteşugarilor Rurali va facilita schimbul de resurse între organizaţiile existe la nivel naţional, de la informaţii de interes general – surse de finanţare, oportunităţi de desfacere etc – până la consultanţă specializată.

Reţeaua Naţională a Meşteşugarilor Rurali completează acţiunile desfăşurate de diverse instituţii sau ONG-uri în sprijinul meşterilor populari din spatiul rural şi poate deveni structura care reprezintă public interesele acestora, în special în relaţia cu factorii responsabili de clarificarea situaţiei legislative a meşterilor populari.

Persoanele interesate de afilirea la reţea sunt rugate să contacteze pe Iulian Ifrim, Coordonator Regional Centru la tel. 0 746 123 696 sau email iulian_ifrim@wvi.org .