Pregatim o noua generatie de gazde de profesie

Echipa MADE IN RURAL a dat startul unor noi sesiuni de formare în şapte judeţe cuprinse în proiect. Aproape 200 de tineri vor învăţa să fie gazde grijulii şi pricepute pentru turişti, începând din 7 ianuarie 2015. Deschiderea cursurilor a avut deja loc în Dridu (Ialomiţa), Cumpăna (Constanţa), Costeşti (Vâlcea), Vultureşti (Vaslui) şi Cepleniţa (Iaşi).

Cursul de iniţiere “lucrător în pensiune turistică” are o durată de trei luni, două treimi din structura sa fiind dedicate modulului de practică care se va desfăşura în restaurante şi unităţi de cazare.

Concomitent, alţi 300 de participanţi MADE IN RURAL urmează cursurile de ţesătorie manuală sau competenţe antreprenoriale oferite gratuit de World Vision România pentru categorii vulnerabile din satele României, agricultori, şomeri şi persoane casnice.

Anul trecut, peste o mie de oameni au primit sprijin de la consilieri şi mediatori pentru a identifica uşor oportunităţi de angajare. Adeseori, problema nu este doar lipsa locurilor de muncă, ci deopotrivă accesul precar la informaţii despre piaţa muncii.

Ne propunem ca până la finalul lunii septembrie 2015, cel puţin 240 de beneficiari MADE IN RURAL să aibă locuri de muncă stabile. Ulterior etapei de formare, toţi cursanţii se pot înscrie la concursul de planuri de afaceri organizat în cadrul proiectului.

Cei care au ales instruirea în ţesătorie sau turism vor fi consiliaţi în scrierea de proiecte, având astfel posibilitatea să concureze alături de absolvenţii cursurilor de antreprenoriat pentru unul dintre cele 200 de premii în numerar, în cuantum de 2.000.000 de lei.

Ţesătoarele instruite în cadrul proiectului, dar şi alţi meşteşugari din mediul rural, vor avea la dispoziţie începând de anul viitor şaisprezece noi ateliere de lucru. Acestea vor fi găzduite de autorităţile locale şi dotate cu echipamente şi materie primă din fondurile proiectului.

Reţeaua de cooperare şi bune practici constituită între micii întreprinzători instruiţi prin MADE IN RURAL va reprezenta platforma pentru schimburi de experienţă şi conturarea unei strategii comune de dezvoltare.

Proiectul este cofinanţat din fonduri structurale europene şi se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale ASDR Dezmir şi Ascendo S.R.L.