Atelierul de mestesuguri Argetoaia preia stafeta traditiei

DSC_0320

2.11.2015 | Comuna Argetoaia din judeţul Dolj este locul in care World Vision Romania a inceput primele activitati de revigorare a mestesugurilor populare in urma cu sase ani. Obiectivul nostru era atunci, ca si acum, sa oferim oamenilor din zonele rurale o alternativa apropiata lor si necostisitoare de a castiga mai bine, alternativa care nu ii constrange […]

Comuna Argetoaia din judeţul Dolj este locul in care World Vision Romania a inceput primele activitati de revigorare a mestesugurilor populare in urma cu sase ani. Obiectivul nostru era atunci, ca si acum, sa oferim oamenilor din zonele rurale o alternativa apropiata lor si necostisitoare de a castiga mai bine, alternativa care nu ii constrange sa-si paraseasca familia si comunitatea.

Vineri, 30 octombrie 2015, Atelierul de  Mestesuguri Argetoaia a gazduit evenimentul de inaugurare la care au participat reprezentantii celor doua asociatii de tesatoare create cu sprijinul World Vision Romania in cadrul proiectelor “Atelierul de mestesuguri” si “MADE IN RURAL”, autoritati locale si membri ai comunitatii.

In deschiderea evenimentului, domnul Lucian Vanatoru, primarul comunei Argetoaia, a felicitat tesatoarele pentru munca lor fara de care pastrarea traditiei tesutului la razboi nu ar fi posibila. Totodata, domnia sa si-a declarat disponibilitatea de a sprijini asociatiile locale de mestesugari si dupa finalizarea proiectului MADE IN RURAL.

In continuare, mestesugarii din Argetoaia au primit felicitari si incurajari din partea viceprimarului comunei si a reprezentatilor World Vision Romania prezenti la inaugurare. Unul dintre consilierii locali le-a recomandat sa acceseze fondurile disponibile prin PNDR si le-a oferit sprijinul in demararea primelor demersuri in aceasta directie.

Atelierul din Argetoaia functioneaza in fostul camin cultural din localitate, spatiu pus la dispozitie prin amabilitatea autoritatilor locale. Amenajat initial prin proiectul “Atelierul de mestesuguri” desfasurat de World Vision Romania in perioada 2012 – 2014, atelierul a beneficiat, prin proiectul “MADE IN RURAL”, de un sprijin suplimentar in vederea dezvoltarii activitatii desfasurate pana in prezent.

Amenajarilor initiale li s-au adaugat, in toamna aceasta, reparatii structurale ale cladirii, dotarea cu noi echipamente – masini de cusut si brodat, mobilier pentru expunerea produselor, echipamente IT – si materie prima, astfel incat artizanii locali sa aiba acces la tot ceea ce au nevoie pentru a da un suflu nou traditiei oltenesti.

In ultimul an, prin proiectul MADE IN RURAL, aproape 70 de femei din localitate au redescoperit mestesugul tesatoriei, iar o treime dintre ele au reusit chiar sa obtina cate un premiu in valoare de 10000 net pentru demararea unor planuri de afaceri care vizeaza revitalizarea mestesugurilor traditionale.

In perioada imediat urmatoare, alte 17 comunitati rurale vulnerabile din zece judete ale tarii vor deveni gazde permanente ale atelierelor de creatie si mestesuguri create prin proiectul MADE IN RURAL. Speram ca, in timp, prin implicarea asociatiilor locale de mesteri populari,dar si a altor actori locali, aceste ateliere sa devina deopotriva “case ale traditiei” si surse de venituri constante pentru membrii comunitatii.